Smacznie i tradycyjnie – Piekarnia Pochopień

Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie rodzinnej tradycji i szacunek […]

Więcej

Kurs kulinarny – warsztaty nie tylko dla amatorów

Wzięcie udziału w warsztacie kulinarnym to znakomita droga do zdobycia nowych umiejętności – opanowanie podstaw gotowania, przyswojenie sobie tajników przeróżnych receptur oraz właściwych praktyk produkcyjnych. Do kogo adresowana jest oferta? Dlaczego warto skorzystać z warsztatów kulinarnych? Kurs kulinarny – poznaj tajniki technik gotowania Zdolności gotowania nie zdobywa się w krótkim czasie – szef kuchni poświęca […]

Więcej

Kochasz gotować? Zapisz się na kurs food pairingu

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do określonych połączeń smaków, nie oznacza to, iż zestawianie ze sobą potraw, które na pozór kompletnie się wykluczają, nie może przynieść intrygujących i, co ważne, smacznych wyników. Przekonujemy się o tym na każdym kroku. Ogromne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało bezspornie pojawienie się na rynku nieznanych dotychczas w Polsce artykułów spożywczych, […]

Więcej

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Pisząc o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kombucza albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te […]

Więcej

Kapsułki A Modo Mio – można kupić ich zamienniki

Podmiotów produkujących kawę są tysiące, niemniej jednak Lavazza wciąż plasuje się na liście tych cieszących się uznaniem. Nieliczne osoby wiedzą, że początek firmy Lavazza sięga końca XIX wieku w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za równowartość około 20$ kupił nieduży sklep, gdzie mielono ziarna kawowca oraz wyrabiano ich oryginalne mieszanki. Podbiły one w mgnieniu oka serca […]

Więcej

Jedzenie rozgrzewające i jedzenie chłodzące. Poznaj jego wpływ na organizm

Czy słyszałeś kiedyś o produktach żywnościowych, które posiadają właściwości rozgrzewające i schładzające? Dowiedz się, jakie jedzenie możemy zaliczyć do tych grup oraz jak wpływają one na Twoje zdrowie. Jedzenie rozgrzewające organizm Jeśli zima to zdecydowanie nie jest Twoja ulubiona pora roku i nie wyobrażasz sobie wyjścia do pracy lub na uczelnię bez dodatkowego swetra “na […]

Więcej

Doskonały smak obwarzanków krakowskich

Posiadają wyjątkowy aromat, prezentują się naprawdę ciekawie, a znaleźć je można wyłącznie w jednym miejscu na Ziemi. O czym mowa? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są symbolem dawnej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Dlaczego cieszą się tak szczególnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający […]

Więcej