Dowiedz się więcej o obwarzankach krakowskich na https://bit.ly/2Vikves.
Posiadają wyjątkowy aromat, prezentują się naprawdę ciekawie, a znaleźć je można wyłącznie w jednym miejscu na Ziemi. O czym mowa? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są symbolem dawnej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Dlaczego cieszą się tak szczególnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający do Krakowa w pierwszej kolejności chcą skosztować właśnie tego specjału?
Kiedy pojawiły się obwarzanki krakowskie?
Historia wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W księgach pierwszy raz opisano je sto lat później, gdy odnotowano, iż jadła je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je jedynie w czasie Wielkiego Postu, jednak później na stołach pojawiały się także w innych sezonach. W piętnastym wieku król Jan Olbracht wydał przywilej, na mocy którego mieli prawo wypiekać je wyłącznie krakowscy piekarze. Taką samą rzecz zrobiła pięć wieków później Wspólnota Europejska, dodając je do spisu wyrobów tradycyjnych.
Przepis na obwarzanki krakowskie
Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną plecioną powierzchnią i średnicę około piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od początku produkowane są w myśl identycznej receptury. Ich określenie oraz niepowtarzalny smak okazują się skutkiem gotowania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład sezamem tudzież makiem – i piecze.
Nasze dane adresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]