Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Kulinaria Ochrona zdrowia Zakupy

Znajdź sok z kapusty.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Pisząc o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kombucza albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała składniki niezbędne dla jego właściwego działania.

Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo substancji wpływających zbawiennie na nasze samopoczucie. Głównym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to również kopalnia witamin. Warta uwagi jest zwłaszcza duża zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu powinno się pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Na domiar tego liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Wzmacniają one też apetyt i stanowią tarcze ochronną w czasie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]